Реєстрація місця проживання для іноземців в Україні.

Реєстрація місця проживання є однією з ключових процедур, яку іноземці повинні виконати під час проживання в Україні. Ця процедура важлива як для самого іноземця, так і для української держави з метою забезпечення безпеки, міграційного контролю та надання соціальних послуг. У цій статті ми розглянемо правила та процедуру реєстрації місця проживання для іноземців в Україні.

Підстави і необхідні документи для прописки іноземця

Строки тимчасового перебування іноземців в Україні визначаються підставами їх в’їзду на територію держави. Якщо іноземець прибуває в Україну по запрошенню або в туристичних цілях, строк його перебування в країні не повинен перевищувати трьох місяців. У такому випадку прописка для іноземця не оформляється. Реєстрація іноземця може бути оформлена тільки у випадку наявності підстав перебування в Україні більше ніж три місяці. Відповідно до законодавства, у випадку наявності у іноземця підстав для тимчасового або постійного проживання в Україні, нерезидент повинен оформити відповідну візу, на підставі якої отримати документ, що дозволяє легально проживати в Україні на визначений строк. Підставами отримання документу на проживання можуть бути:

  • працевлаштування 
  • здобуття освіти
  • волонтерство
  • наукова, культурна, релігійна діяльність
  • шлюб з громадянином України
  • інвестиції в економіку України
  • воз’єднання сім’ї
  • інші підстави, визначені законодавством.

Документом на проживання в Україні, який дає можливість зареєструвати місце проживання іноземця може бути:

  • посвідка на тимчасове проживання
  • посвідка на постійне проживання
  • посвідчення біженця
  • посвідчення особи, яка потребує тимчасового захисту
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту

Після отримання одного з вищевказаних документів іноземець протягом 30 днів з дня видачі такого документу повинен звернутись в Центр надання адміністративних послуг і зареєструвати своє місце проживання. 

Що дає прописка для іноземця?

Прописка для іноземців в Україні означає внесення інформації про адресу їхнього проживання до реєстру територіальної громади. Фактично, з моменту реєстрації іноземець стає резидентом України і користується майже всіма правами громадянина держави, окрім виборчого і спеціальних прав, які пов’язані виключно з громадянством України. Разом з тим, прописка іноземця, який отримав документ для проживання в Україні це законна вимога, невиконання якої є адміністративним правопорушенням і карається штрафом. Щоправда, карантинні обмеження, спричинені пандемією і військовий час в Україні дещо послабили відповідальність за несвоєчасну прописку іноземців. Проте, відсутність реєстрації може негативно позначитись на реалізації законних прав іноземців, на здійсненні законної діяльності та на безпеці іноземця на території України. Також важливо зазначити, що ані військовий час, ані карантинні обмеження не впливають на строки тимчасового перебування іноземців в Україні. 

Як отримати прописку для іноземця в Україні?

Як бачимо, проживання без реєстрації може дуже негативно вплинути на іноземців, які проживають в Україні. З рештою, ця процедура є обов’язковою. Проте, право на реєстрацію іноземець повинен отримати самостійно. А таке право надається двома шляхами:

  • при наявності права власності на житлове приміщення
  • при наданні згоди на реєстрацію власником житлового приміщення.

Природньо, що іноземці, які тимчасово проживають в країні не мають особистого житла в ній. Саме тому існує спеціальний сервіс з отримання прописки для іноземців. Такий сервіс надається кваліфікованими юристами. Купити прописку для іноземця — це найзручніший, найшвидший і найякісніший сервіс отримання реєстрації. Замовивши таку послугу, іноземець отримає всі необхідні консультації, супровід процедури і найвигідніші умови співпраці.